Diagnostiek

Diagnostiek is het stellen van de diagnose. Dat is een moeilijk woord om er achter te komen wat er met je aan de hand is. Daarvoor moeten we je een aantal vragen stellen (=anamnese) en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ook is het meestal nog nodig om aanvullend onderzoek te doen. Op de Kindersite van het UMCG vind je meer informatie vinden over een aantal onderzoeken.

bloedonderzoek

Er wordt bloed afgenomen met een dunne naald, via de arm of op de hand. Meestal worden er meerdere buisjes afgenomen. Van tevoren is het mogelijk om toverzalf op de huid te smeren. Dit zorgt ervoor dat de prik minder pijn doet. Het duurt meestal één tot twee weken voordat alle uitslagen van de bloedonderzoeken bekend zijn.

Meestal spreekt de arts met je af dat je alleen een berichtje krijgt als het bloed niet goed is. Soms spreekt de arts een tijdstip af waarop je gebeld of gemaild wordt over de uitslagen.

beeldvorming

Hieronder verstaan we foto’s of scans van een lichaamsdeel. Dit kan een gewone rongen foto zijn. Die kan meestal diract na het bezoek aan de arts gemaakt worden. De gewrichten die ontstoken zijn, pijn doen of minder goed kunnen bewegen, worden regelmatig op de foto gezet. Het duurt ongeveer één tot twee weken voordat de uitslag bekend is.

Soms is het nodig om een MRI, een CT scan of een PET scan te laten maken. De arts vraagt dit onderzoek aan. De wachttijd kan erg wisselen. Zodra je een afspraak voor zo’n onderzoek thuiskrijgt vragen we je de datum even te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De secretaresse laat jou weten wanneer je de uitslag kunt verwachten. Je wordt dan over de uitslag gebeld of gemaild

Bij de uitnodiging voor het onderzoek krijg je vaak een uitleg over hoe het onderzoek precies gaat. Wat je wel en niet mag doen. Is dat niet het geval of heb je nog vragen? Dan kun je met de desbetreffende afdeling contact opnemen. Het nummer staat op de uitnodigingsbrief.

consulten

Soms is het nodig dat andere specialisten jou ook moeten onderzoeken om te weten wat er precies met je is. We vragen dan een andere specialist in consult. Bijvoorbeeld:

Contact

UMCG
Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen
Telefoon 050 361 6161

Polikliniek kinderreumatologie binnen het UMCG
Poortweg 14, 9700 RB Groningen
Telefoon 050 361 4404 (8:30-12:00)
e-mail kinderreumatologie@umcg.nl

Bekijk voor meer info de contactpagina